Boccia

Boccia

Boccia (spreek uit: ‘botsja’) is een vorm van Jeu de Boules; het is een sport die gespeeld kan worden door mensen met een (ernstige) beperking. Door middel van een toss wordt bepaald wie als eerste de witte bal mag spelen en in welk vak je moet staan. De witte bal wordt in het veld geworpen of gerold en dezelfde speler probeert zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te spelen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt. Hierna moet de partij gooien die het verste van de witte bal vandaan ligt. Deze partij moet net zolang gooien tot het lukt één van zijn ballen dichter bij de witte bal te spelen dan de tegenpartij etc. Het spel wordt doorgespeeld tot alle gekleurde ballen, dus 6 van elke partij, zijn gespeeld. Dit is een complete ronde, waarna de score kan worden opgenomen.

Boccia is speciaal bedoeld voor mensen met een motorische beperking. Boccia wordt met name gespeeld door mensen met een cerebrale parese (hersenaandoening met onder andere spasme), spierziekte, dwarslaesie of andere motorische beperking.


Voordat men Boccia gaat spelen, moet een speler ontdekken wat de beste manier is om de bal te werpen of te rollen. Dit kan zijn met de hand (boven- of onderhands) of met de voet of, indien iemand niet in staat is de bal vast te houden of met de voeten te spelen, met een goot of hulpstuk. Een assistent beweegt de goot op instructies van de speler.
Bij recreatieve wedstrijden en trainingen kunnen de breedte en de diepte van het speelveld worden aangepast aan de groep of aan individuele wensen.
Boccia kan zowel recreatief als in wedstrijdverband worden gespeeld. Wedstrijden speel je 1 tegen 1 (Individueel), 2 tegen 2 (Pairs) of in teamverband (3 tegen 3) . Internationaal vinden er officiële kampioenschappen plaats zoals Wereld- en Europese kampioenschappen en sinds 1984 is Boccia ook een Paralympische sport. Het spreekt voor zich dat het een ideaal voor de spelers en een uitdaging is om als Nederlandse delegatie aan de Paralympics deel te nemen.

Deze sport, die lijkt op jeu de boules, is speciaal voor mensen met een lichamelijke beperking ontwikkeld. Deze sport mag dus niet ontbreken bij Kameleon! De Boccia leden spelen ook regelmatig mee met toernooien.

Iedereen is van harte welkom om een proefles mee te komen doen. Stuur een mail met je naam en telefoon nummer naar sport@isvkameleon.nl voor een gratis proefles.

Tijdstip

Donderdagavond vanaf 19:30 uur tot 22:00 uur in het verenigingsgebouw.

Wedstrijden

Adres Boccia zaal

Veldzicht 20
2543 RT Den Haag
Tel.: 070 – 329 04 53